flaskor

Dagen efter säsongens viktigaste seger

Mjällby AIF upplevde under gårdagen sin första egentliga kvalfyllda allsvenska uppgift.

Ödesmatchen mot Örebro SK på halt konstgräs på Behrn Arena var så mycket mer än en fotbollsmatch i två akter a´45 minuter.

Det var en första indikation på vilka lag som, den 4 november efter den 30:e och avslutande allsvenska omgången, sitter i den vagn som lämnar det allsvenska loket för att färdas i ett mindre sammanhang 2013.

En förlust för Mjällby igår kväll hade minskat avståndet mellan värmen i den allsvenska kupén och misären i superettanvagnen.

Då hade det varit sex futtiga poäng, eller om ni så vill två förluster mot IFK Göteborg på söndag och FC Syrianska den 26 augusti, som varit marginalen mellan Mjällby och en position under nedflyttningsstrecket.

Nu skiljer det tolv poäng!

Dessutom är kvalplatsens Gefle IF just nu sju poäng bakom Mjällby.

Det var många dörrar som öppnades måndagen den 6 augusti på Behrn Arena och det var – dessvärre – många dörrar som stängdes.

När Mjällby nu öppnade dörren till foajen till en betydligt lugnare tillvaro, och samkväm med mittenlaget istället för överlevnadskamp med avstigningskandidaterna, så gör föreningen det med en rad positiva besked.

Två 19-åringar spelar in sig i det nya lag som Mjällby AIF sätter i spel nästa säsong under Peter Gerhardssons (?) ledning.

Gbenga Arokoyo, 19 år, från Nigeria är en modern mittback som besitter en kapacitet som vida överstiger normalsnittet bland allsvenskans försvarsspelare.

I ivern och överambitionens tecken finns en del skavanker att jobba bort – tar en del felbeslut och är upphov till en del farliga frisparkslägen – men som helhet är det en skimrande outfit som Gbenga Arokoyo ger uttryck för.

Mattias Håkansson, 19 år, från Anders Linderoths talangfabrik är en spelare som fick göra sin allsvenska debut och som, precis som Framtiden, förädlats i bästa, tänkbara miljö. Mattias Håkansson är en startspelare precis som Framtiden i Mjällby AIF redan under den här hösten.

Till detta kan läggas Framtiden och Viktor Agardius som klättrat över muren och tagit sig in i startelvan.

Viktor Agardius har utvecklats till en stabil allsvensk spelare och Framtiden kommer om ett, eller ett par, år att vara Mjällbys nästa proffsexport.

Detta är de goda nyheterna i Mjällby just nu.

Mattias Aspers 100:e nolla och Patrik Rosengrens planer på att bli allsvenskans äldsta målskytt genom tiderna och knyckla ihop IFK Norrköpings Gösta Löfgrens rekord från oktober 1963 (2-1-seger och Gösta Löfgren var 40+ när han nätade) är andra positiva inslag i Mjällby just nu.

Men även solen har fläckar och nu till två av de stora gåtorna:

Mjällbys klubbledning har känt till att Moestafa El Kabir skulle bli föreningens spelare i ett par månader.

I det läget, så finns det inte på kartan i elitsammanhang att man samma dag som comebacken ska ske börjar ordna med papper från olika förbund.

Om det nu är så.

Kanske är sanningen, som just nu är en bristvara bland föreningens höga herrar, att en skadad disk i ryggen, oroliga BMI-värden (Moestafa El Kabir vägde inte in i FC Karpaty Lviv och håller inte måttet – midjemåttet… – i allsvenskan heller just nu) och bristande form gjorde att Mjällby valde att sätta honom på läktaren.

Kanske var uttagningen en skenmanöver för att blidka supportrar, stilla krissnacket och vinna mer tid i fystränarnas händer.

På söndag kan inte Mjällbys klubbledning skylla på krånglade faxmaskiner, pappersstrul och sega italienare.

På söndag är Moestafa El Kabir spelklar – på pappret.

Tyvärr är det ju så att Mjällbys ”one hit wonder” just nu riskeras att slukas av Blåvita försvarsspelare i Gamla Ullevis gryta.

U21-matchen mot Landskrona BoIS – plötsligt var alla tillstånd klara! – för någon vecka sedan gav ett entydigt besked:

Moestafa El Kabir är långt från toppformen och den fysiska statusen är inte allsvensk just nu.

Nu till bibliska termer och ”Jesus” – alla talar om honom men ingen har sett honom.

”Jesus” värvade Mjällby AIF från den amerikanske collegefotbollen efter tips från förre Mjällbyspelaren Johan Cedergren.

”Jesus” kom en tidig dag 2010…

”Han om våren, som en vårvind

Min kärlek fick han och allt han tog

Men så kom hösten, åhå den kärlek,

han svor var evig, bara dog /…/” Anita lIndblom ”Sånt är livet” (”You can have her”) 1961.

”Jesus” var enligt ”Den timide” och ”Pälsmannen” en ”mycket duktig fotbollsspelare.

”Jesus” skulle ta en plats på den största av alla scener efter vårflirten med allsvenskan.

”Jesus” skulle representera Nya Zeeland i VM-slutspelet i Sydafrika 2010.

Men någonting hände.

Först en trist och segdragen korsbandsskada.

Sedan en sjukjournal längre än en kassaremsa från ICA.

I drygt ett år har tränarstaben att sagt att: ”Jesus är tillbaka”.

Fan tro´t.

”Jesus” har under snart tre år inte visat sig på den allsvenska scenen.

I Örebro igår kväll skulle ”Jesus” visa sig.

Med en skadelista modell lång, en krasslig Daniel Nicklasson, en tung Moestafa El Kabir och en reservfylld bänk, så skulle ”Jesus” allsvenska debut ske någon gång under de 90 minuterna mot ÖSK.

Men ”Jesus” kom inte denna gången heller.

”Jesus”, som är en ”mycket skicklig fotbollsspelare”, spelade inte denna gången heller.

När fiaskovärvningar ställs på sin spets och Tom Juma, Jukka Santala får sällskap i Skoogen (”MFF-Nicke”), så framstår ”Jesus” som Mjällbys sämsta värvning i historien.

Med fulla bäddar i sjukstugan (Adam Berner, Anders Wikström, Marcus Pode, Simon Nilsson), Erton Fejzullahu och Dominique Kivuvu borta, sjukdom etc, så är inte ”Jesus” i närheten av att bytas in.

Viktor Agardius och 19-årige Mattias Håkansson kliver förbi ”Jesus” och in i spel.

Mjällby överväger på fullt allvar att skriva nytt kontrakt med ”Jesus” – förhoppningen då är att bläcket är lika osynligt som den spelare är som ska kontrakteras.

”Jesus” kommer att vara samtalsämnet ett tag till på listerlandet.

För Mjällbys del väntar nu IFK Göteborg med en krasslig mittfältare (Daniel Nicklasson, klev av i paus igår) och två avstängda mittfältare (Haris Radetinac och Daniel Nilsson).

Publiken på Gamla Ullevi i Göteborg kommer att få se ett fantastiskt mittfält som representerar Mjällby AIF på söndag Simon Nilsson, Framtiden, Mattias Håkansson och så…

På söndag släpps startelvan och innan dess hinner det jäsa många degar i ”Bagarkungens” hotellugn…

 

 

 

Detta inlägg postades i Mjällby AIF, Örebro SK, Spelare/Tränare, Uncategorized den av .

Om Fredrik Persson

Övervintrad fotbollsälskare som sögs till Strandvallen redan som femåring. På den tiden var omklädningsrummen röda träbaracker och spelargången träplankor fastspikade mot svart kolstybb. Storklubbarna kom redan under denna tidsepok till landets vackraste gräsrektangel. Björn Nordqvist, Ralf Edström, Glenn Strömberg var dåtidens gäster på en arena som nu rymmer framtidens fotbollsstjärnor som Ivo Pekalski, Simon Thern och Alexander Milosevic. Fotbollsfesten är densamma nu som då. Det är "the day of the week" när gulsvart springer ut för match på Strandvallen. Det är den känslan jag försöker ge dig i skrift - 37 år efter mitt första gulsvarta fotbollsbesök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>